Marel neemt MPS over

MPS Meat Processing Systems is nu een onderdeel van Marel. De twee bedrijven zullen samen een leidende rol spelen bij het ontwikkelen van full-line oplossingen en apparatuur voor de vleesverwerkende industrie. Remko Rosman, CEO van MPS Meat Processing Systems, is nu Managing Director van Marel Meat en lid van het directieteam van het bedrijf.

In januari 2016 heeft Marel de overname van MPS Meat Processing Systems afgesloten. De acquisitieprijs bedroeg ongeveer EUR 382 miljoen op debt- en cash-free basis. De acquisitieovereenkomst was reeds aangekondigd in november 2015, maar werd pas afgesloten na toetsing aan de antitrustregels. De acquisitie werd zonder voorbehoud goedgekeurd in januari 2016.

Marel
Met wereldwijd ongeveer 3.900 medewerkers is Marel de toonaangevende mondiale leverancier van geavanceerde verwerkingssystemen en diensten voor de vlees-, vis- en pluimvee-industrie. Naast de hoofdvestiging in IJsland beschikt het bedrijf over vestigingen en dochtermaatschappijen in 30 landen op zes continenten en een netwerk van meer dan 100 agenten en distributeurs.

MPS Meat Processing Systems
MPS is leider op het gebied van oplossingen voor primaire verwerking in de varkens- en rundvleesindustrie en biedt baanbrekende, innovatieve oplossingen voor waterzuivering en levensmiddelenlogistiek. MPS bezit de grootste klantenportefeuille in de branche met klanten in de hele wereld. MPS telt circa 670 medewerkers en heeft haar hoofdkantoor in Nederland. Naast de belangrijkste productiefaciliteiten van MPS in Nederland en China heeft het bedrijf een sterk wereldwijd verkoop- en servicenetwerk.

Full-line leverancier voor de vleesindustrie

De twee bedrijven zullen samen een leidende rol spelen bij het ontwikkelen van full-line oplossingen en apparatuur voor de vleesverwerkende industrie. De bedrijven zijn strategisch en cultureel goed op elkaar afgestemd en dankzij het complementaire productaanbod en de geografische spreiding ontstaat een sterk platform voor verdere groei.

Door de overname van MPS versterkt Marel zijn positie als toonaangevende wereldwijde leverancier van geavanceerde verwerkingssystemen en oplossingen voor de vlees-, vis- en pluimvee-industrie. De overname is geheel in lijn met de eerder aangekondigde groeistrategie van het bedrijf. Deze stap zal bijdragen aan een evenwichtigere verdeling van de omzet over de verschillende segmenten en geografieën. Op pro forma basis is het vleessegment van Marel nu goed voor ongeveer 30% van de omzet en EBITDA van Marel.

De pro forma omzet van Marel en MPS samen in 2015 bedraagt 977 miljoen met een geschatte aangepaste EBIT van 133 miljoen. De pro forma orderportefeuille heeft begin 2016 een waarde van 320 miljoen, vergeleken met 280 miljoen aan het begin van 2015. Samen hebben Marel en MPS wereldwijd ongeveer 4.600 medewerkers, en beschikken ze over vestigingen en dochtermaatschappijen in 30 landen op zes continenten en een netwerk van meer dan 100 agenten en distributeurs.

Remko Rosman wordt Managing Director van Marel Meat en lid van het directieteam van Marel

Remko Rosman, CEO van MPS Meat Processing Systems, wordt nu lid van het directieteam van Marel in zijn rol als nieuwe Managing Director van Marel Meat. De integratie van de twee bedrijven zal krachtig worden doorgevoerd om de marktbenadering te versterken en het potentieel als full-line leverancier optimaal te benutten. Er is een migratieplan opgesteld om de branding van de twee bedrijven volledig samen te voegen onder de merknaam en het logo van Marel. Dit zal zijn afgerond in januari 2017. David Wilson, voorheen Managing Director van Marel Meat, zal nu de rol van Managing Director van Further Processing op zich nemen om leiding te geven aan de verwerkingsactiviteiten van Marel. David Wilson heeft de transformatie van Marel Meat de afgelopen jaren in goede banen geleid en van Marel een hoofdspeler gemaakt in de secundaire vleesverwerking. Deze activiteiten worden nu geïntegreerd met MPS, de wereldwijde leider in primaire vleesverwerking.

 

 

Arni Oddur Thordarson, CEO van Marel:

“MPS is een geweldige aanvulling op Marel. We kennen elkaar goed, omdat we als partners wereldwijd al hebben samengewerkt aan diverse projecten in de vleesindustrie, waarbij MPS innovatieve, geautomatiseerde oplossingen voor primaire verwerking leverde en Marel de oplossingen voor secundaire verwerking met overkoepelende softwareoplossingen. Samen staan de bedrijven sterker en zijn ze goed gepositioneerd om wereldwijd full-line oplossingen te leveren aan vleesverwerkers.

De overname sluit volledig aan op de strategie van Marel om wereldwijd een toonaangevende leverancier te zijn van full-line oplossingen voor de vlees-, vis- en pluimvee-industrie. De combinatie van MPS en Marel is in veel opzichten vergelijkbaar met de combinatie van Stork Food Systems en Marel 8 jaar geleden, die resulteerde in een sterkere organische groei en betere oplossingen en meerwaarde voor de klanten en aandeelhouders van Marel.

Ik heet Remko Rosman hartelijk welkom als nieuwe Managing Director van Marel Meat en als lid van ons directieteam. Ik verwacht veel van zijn leiderschap en ervaring die Marel ongetwijfeld ten goede zullen komen.”

Remko Rosman, CEO van MPS en Managing Director van Marel Meat:

“We zijn verheugd dat wij deel gaan uitmaken van Marel en een thuishaven voor de lange termijn vinden voor MPS en de medewerkers van MPS. De complementaire aard van onze producten en voetafdruk en de kracht van onze gecombineerde merken versterken de schaal en het full-line aanbod. Marel en MPS hebben een belangrijke rol gespeeld als voortrekkers van de voedselverwerkende industrie en samen zijn we beter gepositioneerd om te investeren in groei en innovatie, zodat we onze huidige en toekomstige klanten meerwaarde kunnen blijven bieden.