Onthuiden runderen

Voor het mechanisch onthuiden van runderen heeft MPS een compleet scala aan mechanische onthuiders in het programma, al of niet met karkasstimulatie en geschikt voor capaciteiten van 15 tot 100 runderen per uur.

Onthuidtechniek

Tegenwoordig wordt veelal de verticaal neerwaartse onthuidtechniek toegepast. Het voordeel is dat hierbij geen bezoedeling van de huid op het schone karkas ontstaat en hoeven voorpoten van de dieren niet te worden gefixeerd.

Bij het verticaal onthuiden wordt veel trekkracht op het karkas en ruggegraat uitgeoefend, waardoor beschadigingen aan de wervelkolom mogelijk zijn. Om dit te voorkomen kan een karkasstimulatie aan de onthuider toegevoegd worden.  De karkasstimulatie wordt gereinigd na elke cyclus.

Een achterpotenfixatie wordt toegepast om beschadiging van de slachthaken tegen te gaan vanwege de grote krachten die er tijdens het onthuidproces ontstaan, en anderzijds om het scheuren van de pezen met kans op vallen van het rund te voorkomen. De achterpotenfixatie wordt gereinigd na elke cyclus.

Elke onthuider is voorzien van een tweetal separate werkbordessen, waarbij de medewerkers hun begeleidende werkzaamheden correct kunnen uitvoeren.

Onthuiders

Type Voor Capaciteit [runderen/uur]

Gorilla 4

Runderen 300 tot 1.000 Kg. 50 – 80
afhankelijk van het vooronthuiden

Gorilla 10

Runderen 300 tot 1.000 Kg.

60 – 100